Et helt nytt liv

Etter lange perioder med tankekjør har jeg endelig motet meg opp til å ta opp overvekten min med fastlegen. Det er vondt å innrømme at vekten er såpass ut av kontroll at man må ha hjelp, men heldigvis har jeg en fastlege som jeg stoler på, og som ikke kommer med formaninger som at det "bare er å spise mindre og trene mer". Hadde det vært så enkelt hadde man ikke hatt overvektsproblematikk i det hele tatt. For meg blir det som å si til en narkoman at man bare kan slutte med narkotika. 

 Overvekt er et mye mer komplekst emne enn mange tror, og det er vondt når mange tror at det enkelt kan fikses. I utgangspunktet er det jo enkelt at man skal ikke ha mer energi i inntak enn man skal ha i forhold til (normal)vekt, og så skal man være minst 30 minutter i aktivitet daglig. Enkelt, ikke sant? Dessverre for meg, og alt for mange andre, er det ikke fullt så enkelt. Det er like mye psykisk, som fysisk. Og spesielt når vekten blir så alt for stor, ender man opp i en spiral hvor man gjerne veksler mellom iherdig slanking og fråtsing. Jo-jo slanking er et begrep som brukes, og jeg vil tro de aller fleste overvektige er bekjente med å ta av noen kilo, legge på seg igjen, ta av flere kilo, legge på seg igjen. Hvorfor noen av oss sliter sånn med å få gode vaner, holdninger og kontrollere inntaket forstår jeg ikke. Jeg vet jo at man ikke skal spise junkfood for ofte, at det finnes magre, gode alternativer til middag, at det ikke skal spises potetgull flere dager i uken og at man bruker kun fire prosent av døgnet om man trener en time. Likevel ender så mange av oss opp som overvektige. Jeg sier ikke at overvekt ikke er selvpåført- for det er det selvsagt. Men årsakene er komplekse, og det sårer derfor veldig når man avfeies med at "det er bare". 

 

Hvor mange ganger har jeg ikke endret livsstil? Trent flere dager i uka? Sånn på sparket kan jeg ramse opp ulike slankekurer/livsstilsendringer jeg har forsøkt: 

- Grete Roede

- LCHF (lavkarbo-høyfett)

- Lavkarbo-lav kalori

- Noka-Diett

- Alleris

- Reseptbelagt medisin (Xenical)

- Apotekkjøpte tabletter (Alli, Xs-L medical)

- Avføringsmidler

- Sykehus-dietten

- Skinnygirl- dietten

- Cayennepepper-dietten

- Kaste opp

- Spise minimalt- faste

 Jeg har også forsøkt å bare spise grovt, langsomme karbohydrater, trent masse (har vært medlem (og støttemedlem) på omtrent alle treningssentre i distriktet). Likevel sitter jeg her, sykelig overvektig. Jeg HATER det, og jeg HATER at jeg ikke klarer dette på egenhånd. Men man kommer til et punkt der det ikke bare er snakk om 15-20 kilo lengre. Og da må man ha hjelp. Og derfor er jeg stolt over at jeg tar tak i livet og helsa mi, og nå har søkt hjelp i helsevesenet for å få hjelp. Det tilbys hjelp til livsstilendring, for eksempel gjennom operasjon. Henvisning ble sendt tidlig denne uka, så nå er det bare å se når innkallelse til samtale kommer i postkassa. Jeg vet ikke hva som blir min vei, men nå er jeg klar. Og jeg skal virkelig klare det denne gangen. 

 

                                                                     

 

 

Cecilie

Cecilie

34, Haugesund

Veien mot et nytt og lettere liv etter slankeoperasjon / Gastric sleeve mai 2016. Blogger om mye rart, men primært om livet som overvektig, slankeoperert, kone, karrierekvinne, student og mamma.

Kategorier

Arkiv

hits