Sjekk deg

I går var jeg til kontroll på gynekologisk på sykehuset. Da jeg fikk komplikasjoner etter lillebrors fødsel, ble det utført en del operasjoner i dette området, og siden jeg den siste tiden har hatt til dels store smerter nede i magen, ville de undersøke at alt stod bra til. Gynekologen spurte meg om når jeg sist tok en celleprøve, som er to år siden. Og da sa hun at det enda var et år til jeg trengte ta en ny- jeg har alltid trodd det var to år mellom som var anbefalt.

Likevel, sykepleier og medmenneske som jeg er, tenkte jeg å minne flere på: #sjekkdeg. Det er en kampanje i Thea Steens minne, en ung kvinne som fikk livmorhalskreft og som dessverre døde tidligere i år, som oppfordrer kvinner til å sjekke seg for celleforandringer.

Alt for mange av oss kvinner unnlater å sjekke seg, og for noen kam det få fatale følger. Ingen syns vel det er super-digg å ligge og skreve i gynekologstolen, men en undersøkelse som knapt tar mer enn to minutt, kan faktisk redde livet ditt. Den som utfører undersøkelsen er profesjonell, kommer ikke til å fortelle om underlivet ditt til naboen, ei heller se på dine private deler som noe veldig spesielt. Mest sannsynlig har de sett så mye rart at du skal nok ha pyntet med glitterspray og julekuler der nede, for at legen i det hele tatt hadde husket episoden neste dag.

Ikke la en undersøkelse som kan være livreddende utelates fordi den kan oppleves flau, pinlig eller ubehagelig. Du trenger ikke gå til fastlegen om du ikke ønsker det, du kan sjekke deg hos gynekolog og det er kun en gang hvert tredje år, med mindre det er celleforandringer selvsagt- som ikke automatisk betyr kreft, men som må følges opp videre. Og sjekker du deg når du bør, kan man oppdage slike forandringer på et svært tidlig stadium, og det kan redde livet ditt.

#sjekkdeg

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Cecilie

Cecilie

34, Haugesund

Veien mot et nytt og lettere liv etter slankeoperasjon / Gastric sleeve mai 2016. Blogger om mye rart, men primært om livet som overvektig, slankeoperert, kone, karrierekvinne, student og mamma.

Kategorier

Arkiv

hits